iho-plus-granaattiomena.jpg

Granaattiomena

Granaattiomenaa (Punica granatum) on kasvatettu antiikin ajoista lähtien Välimeren alueella, ja se on peräisin Persian ja Iranin seuduilta. Granaattiomenassa on runsaasti C- ja K-vitamiineja sekä folaattia. Granaattiomenan hedelmälihan syvän punainen väri tulee antosyaaneista, ja hedelmässä on myös paljon polyfenoleja, esimerkiksi ellagitanniineja.

Parsa

Parsaa (Asparagus officinalis) on käytetty pitkään ruuanlaitossa, ja se tunnetaan vanhimmassa tunnetussa keittokirjassa, Apiciuksen De re coquinariassa, joka on peräisin 200-luvulta. Parsassa on runsaasti folaattia, K-vitamiinia ja rutiinia. Parsassa on myös runsaasti parsan mukaan nimettyä aminohappoa, asparagiinia.

Okra

Okra (Abelmoschus esculentus) on lämpimien alueiden kasvi, joka muistuttaa ulkonäöltään hieman palkohernettä tai vihreää chilipapua. Okran siemeniä on käytetty paahdettuina jopa kahvin korvikkeena Yhdysvaltojen sisällissodan aikana. Okra sisältää myös luteiinia ja zeaksantiinia.

iho-plus-kahvipapuja-kupissa.jpg

Arabiankahvi

Arabiankahvi (Coffea arabica) on todennäköisesti ensimmäinen ja myös eniten viljelty kahvipuu. Arabiankahvi on puukasvi, joka tuottaa punaisia tai violetteja marjoja; marjojen siemeniä kutsutaan kahvipavuiksi. Kahvi sisältää perinteisesti tanniineja ja kofeiinia, jota kuitenkin arabiankahvissa on vähemmän kuin kongonkahvissa.

Barbadoksenakerola

Barbadoksenakerola (Malpighia glabra) eli barbadoskirsikka on kotoisin Meksikosta sekä Väli- ja Etelä-Amerikasta. Hedelmät sisältävät erityisen runsaasti C-vitamiinia.

Camu camu

Camu camu (Myrciaria dubia) on Amazonin sademetsistä kotoisin oleva pensasmainen puu, jossa kasvaa punaisia tai violetteja, kirsikan kaltaisia hedelmiä. Camu camun kitkeränmakuiset hedelmät sisältävät hyvin runsaasti C-vitamiinia, mutta myös antosyaaneja, flavonoleja ja flavanoleja sekä muun muassa katekiineja ja gallushappoa.

Pagodipuu

Pagodipuuta (Sophora japonica, myös Styphnolobium japonicum) on käytetty Kiinassa pitkään eri tarkoituksiin. Niitä on perinteisesti istutettu kylien reunamille ja temppelien sisäänkäyntien luokse. Kasvin hedelmien käyttöä tulee välttää erityisesti raskausaikana, mutta lehdet ja kukat eivät ole samalla tavalla myrkyllisiä. Kasvin kukat sisältävät muun muassa flavoneja, tetraglykosideja sekä isoflavoneja.

iho-plus-nainen-silea-iho.jpg

Acai

Paranassaipalmu (Euterpe oleracea) eli tarha-assaipalmu tunnetaan myös nimellä acai. Niin sanotut acaimarjat ovat paranassaipalmun ja joskus myös amazoninassaipalmun hedelmiä. Brazilian Amazonin alueella Caboclo-ryhmien ruokavaliosta jopa 42 % koostuu acai-marjoista. Acai-marjoissa esiintyy muun muassa kasvisteroleja.

Mangostani

Mangostani (Garcinia mangostana) on ikivihreä trooppinen puulaji, jonka tumman violeteissa hedelmissä on valkoinen, syötävä sisäosa. Kasvi on kotoisin Sundasaarilta ja Indonesian Molukeilta. Kasvilla on pitkä käyttöhistoria muun muassa Kaakkois-Aasiassa. Hedelmät sisältävät polysakkarideja sekä ksantoni-nimistä ketonia.